Titel

Spiraal

Datum
Categorie
Metaal, Opdrachten
Over dit project

De Limburgse Kunstkring staat stil bij het feit dat 100 jaar geleden de Limburgse Kunstkring werd geboren. Zij kiest daarbij voor een actieve invulling, waarbij het eigentijdse maatschappelijke ondernemen van de kunstenaar centraal staat.

 

Het hiervoor te organiseren project is gericht op kunst in de openbare ruimte. Die ruimte moet eerst nader bepaald worden. De keuze wordt gemaakt om een aantal zorg- en verpleeginstellingen van de Stichting Vivre in Maastricht en Heuvelland, te verrijken met één of meerdere kunstwerken. Het idee van het maatschappelijk ondernemen, krijgt vorm en inhoud op meerdere momenten tijdens het uit te voeren project. Te beginnen met de intentie om de te maken werken een toegevoegde waarde te laten hebben voor bewoners, personeel, en bezoekers van de diverse wooncentra voor ouderen. Daarbij is de artistieke autonomie van de kunstenaar weliswaar leidend, maar wordt tegelijkertijd goed gekeken naar de omgeving  waar het uiteindelijke kunstwerk een plaats gaat krijgen.

 

De kunstenaar kiest bovendien niet alleen een plaats in de feitelijke ruimte (binnen of buiten), maar verkent ook de dagelijkse leefwereld van de vaste bewoners van de gekozen ruimte. Zo inspireren de plek en de bewoners op een natuurlijke wijze de kunstenaar. soms leidt dat tot zeer realistische objecten dan weer tot abstracte werken die evenzeer hoofd en hart van de kijker kunnen raken. Het effect van dit alles zorgt voor een stil genieten, maar ook reuring over wat “dit nu weer moet voorstellen”, is zeker mogelijk.

 

tekst: Willem Janssen, curator LKK 2010

 

De locatie waar ik meteen voor “viel” was “De zeven bronnen” in de wijk Amby. Dit complex zou verbouwd gaan worden, en tevens de patio, een grote binnenplaats die zeker aan renovatie toe was.

Hier zou een nieuw kunstwerk zeer zeker op zijn plaats zijn.

 

De als fontein werkende spiraal verbeeldt het menselijk leven. Het gaat daarbij uiteindelijk om loslaten en weer opnieuw geboren worden. Ook doet de vorm van de spiraal ons denken aan de cyclus van de zon, maan en sterren in het ritme van dag en nacht.